The Capsule wardrobe

As you already know (if you’ve been reading some of my other posts ofc) I’ve tried to change my shoppinghabits and building a more sustainable style lately. What I’ve done is that I’ve created a Capsule wardrobe, and I LOVE IT. I spend so much less time choosing outfits and I get much less frustrated about never having anything to wear. It’s pretty amazing that I now have about 90% less clothes then when I started but It feels like I have much more to wear haha.

The capsule wardrobe is something you all probably have heard of by now but for me it didn’t get really clear until last year when I started to detox my own closet.

What is a Capsule Wardrobe?

A Capsule Wardrobe is a minimal selection of clothes, accessories and shoes that all go well together by style, colors and patterns. Many wants to put a number on items in the Capsule wardrobe (around 30 items is pretty usual) but I prefer not to do that. I find it easier to not focus on the number and instead focus on what I need, what feels practical and what feels right for me. Though in the beginning it can be easier to put a number on how many items you need just to get started.

I started with getting my closet down to 30 something pieces, but then I didn’t count underwear or active wear so I would say that 50 or less is a good number to aim for when you’re getting started. When you have your minimal selection of clothes, shoes and accessories don’t worry so much about it being perfect, because it won’t, not at first (at least it wasn’t for me)! Finding your perfect Capsule wardrobe will take time and it will also change when your life is changing.

So, how do you create your Capsule wardrobe? Next post coming really soon about that, so stay tuned!

The Capsule wardrobe

Ni som har följt med bloggen under det senaste året vet att jag har försökt förändra mitt shoppingbeteende och börjat bygga en mera hållbar klädstil. Detta har jag gjort genom att skapa en egen Capsule wardrobe och jag äääälskar det. Jag spenderar så mycket mindre tid på att välja ut kläder varje morgon nu än jag gjorde förut. Jag blir mycket mer sällan frustrerad över att jag inte har något att ha på mig. Ganska häftigt att jag nu har ca 90% mindre kläder än före jag började men det känns ändå som att jag nu har mycket mer att ha på mig.

Ni har säker alla hört talas om The Capsule wardrobe men för mig var det inte riktigt klart vad det var innan jag själv började testa på det.

Vad är en “capsule wardrobe”?

En Capsule Wardrobe är några få utvalda plagg, accessoarer och skor som alla passar bra tillsammans enligt, still, färg och mönster. Många vill sätta ett nummer på antalen i en Capsule wardrobe men jag föredrar att inte göra det. Jag upplever det lättare att inte fokusera på ett nummer och istället fokusera på vad jag behöver, vad som känns praktiskt och rätt just för mig. När man börjar kan det dock hjälpa om man bestämmer sig för ett nummer på hur mycket man behöver bara för att komma igång.

Jag började med att detoxa min garderob ner till 30 nånting plagg, accessoarer och skor (men jag räknade inte med underkläder och sportkläder så jag skulle säga att 50 eller mindre är en bra nummer att börja från). När man börjar ska man inte fokusera och stressa över att det måste bli perfekt från början, för det blir det inte (åtminstone blev det inte för mig). Att skapa sin perfekta Capsule wardrobe kommer att ta tid och dessutom också fortsätta utvecklas vartefter livsstil och livssituationen förändras.

Så, hur skapar man en Capsule Wardrobe? Det hittar ni i nästa blogginlägg som kommer upp snart!

LÄS MERA:

Goodbye skinny jeans and hello wide legs

What is sustainable fashion?

Posted by:Michelle Blomqvist

5 replies on “THE CAPSULE WARDROBE

Leave a Reply