A lasting closet

With a lasting closet you don’t have to buy new pieces for every season. Planning, choosing and taking care of garments well, mixed with some creativity will make it possible to wear your clothes year after year. A lasting closet also gives your style that extra personality that makes it unique. Here are 10 tips for a lasting closet :

10 tips for a lasting closet

 1. Choose quality. Clothes made in poor quality won’t last very long. When buying a new garment check the material, seems, hems and details.
 2. Build a basic wardrobe that matches your lifestyle. Think about what you actually do every week and what kind of clothes you actually need and use.
 3. Don’t wash your clothes more then you have to. Try to wash your clothes as rare as possible. If you have got a stain, try to remove it instead of washing the whole garment.
 4. Give your closet some love. Don’t forget to take good care of your clothes, shoes and accessories. Patch, remove bumps and polish.
 5. Choose style over trends.Try not to buy clothes that follow season trends. They will probably feel old and dated after just one season. Instead choose timeless design on most of your clothes and you will have a closet that will last for many years to come. If you really do love a color, detail or model that is trendy right now I think you should follow your gut. If you think you will still love it after a season, go for it! And even if you get tired of some clothes it’s not the worst thing that can happen. Just make sure that you passes it on to someone else.
 6. Choose basic colors and a few accent colors. Classic basic colors are black, white, grey, beige, light blue, dark blue, light pink and olive green. Accent colors should be colors that you love and that makes you feel extra beautiful!
 7. A good fit. Make sure that you never buy clothes that makes you feel uncomfortable in any way. Always buy clothes that fit your body and that feels comfortable. If you really love something but It’s not the perfect fit for you, take it to a seamstress. Something that I find makes all the different in the way clothes look is if they have the right length. Always hem up skirts, dresses, jeans and trousers to the perfect length for you.
 8. Storage season clothes. Put away and storage all your thick wool sweaters for summer and your bikinis and summer dresses under wintertime. This way your clothes will feel like new again when hanging them back into your closet.
 9. Do you need it? Don’t buy anything if you’re not 100% sure you need it and will use it. Always ask yourself how often you will use it and if it will complement your closet in a good way. Before you buy something think about how you would style it in 5 different outfits with clothes you already have.
 10. Planning. How can you maximize the usage of clothes you already own? Be creative and try on new outfit combinations. Also dare to try on combinations that feel a little bit crazy, this can bring new life to old clothes. Always try to make a shoppinglist before buying. This will minimize your spontane shopping and also help you to complement your closet with pieces you actually need.

En hållbar garderob

Med en “lasting closet” behöver man inte köpa massor med nya plagg för varje säsong. Genom att välja plaggen med noggrannhet, ta hand om dem och våga utmana sin kreativitet får man en garderob som håller år efter år! Man får dessutom en personlig klädstil unik för just en själv.

10 tips for a lasting closet

 1. Välj kvalitet. Om ett plagg är gjort i dålig kvalitet kommer det inte vara hållbart i din garderob även om du älskar plagget. Är plagget gjort i dålig kvalitet kommer det högst troligen gå sönder/bli sunkigt efter några användningar. Kolla materialet, sömmar, fållar och detaljer på plagget.
 2. Bygg upp en basgarderob efter din livsstil. Dela upp hur du spenderar varje vecka för att se vilken typ av kläder du behöver.
 3. Tvätta inte plaggen i onödan. Tvätta plaggen så sällan som möjligt för att undvika onödig slitning under tvätt. Vädra istället plaggen oftare. Om ett plagget inte är smutsigt utan bara fått en fläck försök putsa bort fläcken istället för att tvätta hela plagget.
 4. Ta hand om dina plagg och accessoarer. Glöm inte att ge plagg, skor och accessoarer lite kärlek då och då. Lappa, noppa och putsa.
 5. Byt ut trender mot personlig stil. En hållbar garderob börjar med att hitta din egna personliga stil.
 6. Välj basfärger tillsammans med några accentfärger som du själv tycker om och trivs i när du köper kläder (Klassiska basfärger är svart, vitt, grått, beige, ljus blått, mörkblått, ljusrosa och olivgrönt). Accentfärgen ska vara en färg du gillar och alltid känner dig extra fin i!
 7. Välj plagg med bra passform och tidlöst snitt. Välj plagg som sitter bra på just dig. Så många gånger har jag gjort misstaget att jag köpt ett plagg för att det är så fint men som tyvärr inte sitter bra på just mig. För det mesta (alltid i mitt fall) lämnar dessa plagg oanvända om man inte för in dem och sys om. Fålla alltid upp jeansen/byxorna till den perfekta längden åt just dig, gör så stor skillnad på plaggets utseende! Ett plagg med väldigt trendigt snitt kan fort kännas gammalt men ett plagg med tidlöst snitt kommer att kännas rätt säsong efter säsong. Här tycker jag dock att man ska gå på magkänslan. Tror man att man kommer att gilla ett trendigt plagg även om några år så kan man absolut go for it även om det har trendiga detaljer eller snitt.
 8. Packa ner och förvara säsongsplagg. Packa alltid ner grova ylle tröjor under sommaren, bikinis och sommarklänningar under vintern så känns plaggen som nya igen när de plockas fram igen.
 9. Behöver du det här nya plagget? Gör inga spontanköp utan fundera verkligen på om du behöver plagget. Hur mycket användning du kommer få av det, kommer du kunna styla det med plagg du redan har eller måste du köpa ytterligare något nytt innan du kan använda det? Tänk alltid ut minst 5 olika outfitkombinationer hur du skulle matcha plagget med kläder du redan har!
 10. Planera. Hur kan du maximera kombinationsmöjligheter med plagg du redan har? Var kreativ och våga testa nya kombinationer för att ge nytt liv åt gamla plagg. Planera också alltid innan du köper nya plagg. Skriv en shoppinglista med saker som saknas eller kan ge andra plagg mera användning. På det här sättet undviker man spontaninköp och kompletterar garderoben med saker som man faktiskt behöver!

READ MORE:

What is sustainable fashion?

Goodbye skinny jeans and hello wide legs

 

Posted by:Michelle Blomqvist

3 replies on “10 TIPS FOR A LASTING CLOSET

Leave a Reply