How to stay warm and stylish in winter

How to stay warm and stylish in winter? To dress both warm and stylish during winter sometimes feels impossible. But I have two tips that hopefully will make it easier!

Att klä sig snyggt under kalla vinterdagar är något som många kan uppleva som ett problem. Men det finns några enkla knep som gör det mycket lättare!

How to stay warm and stylish in winter - materials

MATERIALS

When your’e searching for warm clothes and accessories, material is the most important thing. Personally I prefer warm natural materials like wool, down and silk. But many also recommend synthetic fibers for warm active wear.

Wool is a natural fiber that you get from different animals fur. You can divide wool into many different types according to the animal origin and the wools thickness and so on. One of the best things with wool is that It’s warm even when wet. These are my personal favorite wools for cold winter days:

Lambs wool is the first wool from a cheap. Many people who finds wool itchy likes lambswool better since it’s so soft. I like lambs wool in really thick sweaters since it’s so soft it keeps them comfortable. 

Merino wool originally came from the merino cheap but now a days it’s also the definition of really thin wool. Merino wool is perfect for thin sweaters, trousers and underwear. It’s also perfect for layering since it’s so thin and comfortable. I personally love active wear in merino wool. Tights in merino wool is perfect under a pair of cold jeans or trousers in wintertime.

Cashmere comes from the cashmere goat and is one of our most exclusive materials. You only get a 100 to a couple 100 grams of cashmere from a goat per year which makes it so expensive. Cashmere is also one of my favorite material since it’s so warm, soft and cozy. One minus is that It’s so soft and porous that It quite easily gets worn out. I got my first cashmere sweater from Magnus many years ago and I wore it so much that the yarn got worn out on my elbows. It’s still one of my favorites though so I will never stop wearing it hehe. 

Some other wools are alpaca, Llama, camel, yak, vicuna, mohair and angora.

MATERIAL

När man letar efter varma plagg är materialet det viktigaste att hålla koll på. Personligen föredrar jag naturmaterial såsom ull, silke och dun när det kommer till varma plagg men syntetiska fibrer rekommenderas också av många för att hålla värmen men då handlar det ofta om  tekniska plagg.

Ull som är en naturfiber är hår som kommer från olika djurs pälsar. Ullen delas in i olika sorter enligt olika djur och fårraser, olika tjocklek på garnet osv. Det finns förutom olika ullsorter också många olika ullverifieringar att hålla koll på som bl.a. visar om ullen är ny ull, återvunnen ull eller ren ull. En helt fantastisk egenskap som ull har är att den också är varm som fuktig. Här kommer några ullsorter som jag tycker om att använda:

Lammull är den första omgången ull som tas från ett får. Lammull skiljer sig från vanlig ull eftersom den är otroligt mjuk och varm. Många som tycker att vanlig ull kliar brukar kunna använda lammull istället.

Merinoull kommer ursprungligen från merinofåret men är idag också benämningen på finleken av ull. Plagg i merinoull är tunna och följsamma samtidigt som dom är varma. Väldigt bekvämt att ha på sig och perfekt att använda när man bygger lager på lager. Jag gillar speciellt mys och träningskläder som är gjorda i merinoull eftersom dom är så tunna men varma.

Kashmir kommer från kaschmirgeten och är ett av de mest exklusiva naturmaterialen vi har (man får endast några 100gram kaschmir från en get per år vilket gör priset högt). Det här är mitt absoluta favoritmaterial eftersom det är så otroligt varmt, mjukt och skönt. Ett minus är dock att kaschmirullen är så väldigt porös och mjuk att den går lätt sönder. Min första kaschmirtröja fick jag till examenspresent av Magnus för många år sen och jag har använt den så mycket att den har hål på båda armbågarna, dock är den så otroligt skön att jag aldrig kommer göra mig av med den.

Några andra ullsorter som finns är aplacka, lama, myskoxe, vikunja, jak, kamel, angora och mohair.

How to stay warm and stylish in winter - layering

LAYERS

Several warm and thin layers isolate better than a few thick ones. Layers also makes it easy to create interesting outfit combinations. Here are a few layering tips:

 • Use a thin down jacket under your wool coat for extra wormth
 • Use a pair of merino wool tights under your jeans or trousers
 • Wear jeans under a dress instead of tights
 • A merino wool turtleneck is perfect under dresses and tops

LAGER PÅ LAGER

Flera tunna, varma lager ovanpå varandra isolerar bättre än några få tjocka. Med hjälp av lager kan man också skapa väldigt intressanta outfit kombinationer.

 • Använd en tunn dunjacka under yllekappan
 • Använd ett par yllestrumpbyxor under kalla byxor och jeans
 • Bär ett par jeans under klänningen istället för strumpbyxor (en av vårens trender dessutom=
 • En polo i merinoull är perfekt under både klänningar och toppar

I hope you got some new tips on how to stay warm and stylish in winter. If you have missed my previous post about Sustainable fashion you find it here.

Posted by:Michelle Blomqvist

4 replies on “How to stay warm and stylish in winter

 1. Överlag tycker jag att allt för många klädesplagg är i syntetmaterial som polyester och akryl, vilket är inte alls bra då det kommer microplaster i vattnet då man tvättar. Synd att kashmirplagg är så dyra, men säkert värt att investera i för att det är så mjukt! Jag kör mest på ylletröjor från Benetton.

  1. Är absolut en förespråkare för naturmaterial eftersom jag föredrar deras egenskaper vid klädtillverkning. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att man hittar användningsområden för återvinning av syntetmaterial.

   Från mitt perspektiv har syntetmaterial övervägande negativa egenskaper (dom andas inte, man svettas i dem, dålig inverkan på miljön, håret blir statiskt på vintern och sen noppar ju t.ex. akryl väldigt mycket) men tycker att det är bra att man försöker förbättra dem (som t.ex. att ge bättre fuktabsorption) för att vi vid återvinning ska kunna använda dem. Mycket återanvänd polyester görs bl.a. av återanvända plastflaskor.

   Ylletröjor är ju det bästa! Har hittar en från Benetton på loppis för 2€ en gång, där kan man ju verkligen göra fynd när det kommer till varma ylletröjor. 🙂

Leave a Reply